Canvi d’hora 2020, avantatges i desavantatges!
Canvi d’hora. La nit de dissabte a diumenge, a les 3 seran les 2:
A Andorra i als països del nostre entorn, es duen a terme dos canvis horaris durant l’any. L’horari d’estiu entra en vigor durant el mes de març i finalitza durant el mes d’octubre, moment en què comença el d’hivern. Concretament, aquest canvi d’hora té lloc l’últim diumenge del mes d’octubre, que aquest any 2020 és el proper dia 25.
Així, durant la matinada de dissabte 24 al diumenge 25 d’octubre, els rellotges han d’endarrerir-se una hora, de manera que a les 03:00 tornaran a ser les 02:00 hores. Aquest dia hi haurà una hora més. Les hores de llum durant l’hivern són menys i el canvi horari fa que es faci de dia abans i que es torni fosc més aviat.
Al març de 2019, l’Europarlament va decidir acabar amb les alteracions d’hora dos cops a l’any. La decisió es va prendre a partir d’una enquesta en la qual el 80% dels europeus es mostrava a favor de l’eliminació i preferia la instauració permanent de l’horari d’estiu.
Els països membres de la UE van quedar emplaçats a decidir definitivament quin horari triar l’any 2021, moment assenyalat per aplicar la nova Directiva. De dur-se a terme, els que triïn l’horari d’estiu canviaran la seva hora per última vegada el proper març, mentre que els països que adoptin definitivament l’horari d’hivern ho faran a l’octubre de l’any que ve.
Com a arguments en favor i en contra de mantenir el canvi horari, sobretot el d’estiu hi ha:
A FAVOR
1. Accidents de trànsit: La llum del dia extra a les tardes redueix els accidents.
2. Ús d’energia: S’estalvia energia, doncs amb l’horari d’estiu es necessita menys llum artificial.
3. Activitat: Es fomenta l’activitat esportiva en tenir més hores de llum.
4. Turisme: L’horari d’estiu indueix als turistes a romandre fora a la tarda i gastar més diners.
5. Salut: Es pot participar més en fer exercici i altres activitats beneficioses per a la salut.
6. Delinqüència: Com que la majoria dels delictes es cometen amb poca llum, les hores addicionals redueixen el període durant el qual aquests delictes poden ser comesos.
7. Oci i entreteniment: Les hores extres diürnes donen a la gent més temps per participar en activitats d’esplai.
EN CONTRA
1. Complexitat: Les regles d’horaris i les dates s’han de modificar diverses vegades i per a moltes persones pot ser dur ajustar-s’hi.
2. Ramaderia: El bestiar i aus de corral es veuen molt afectats perquè tenen dificultats per adaptar-se als canvis d’hora.
3. Salut: Dispositius mèdics com marcapassos, desfibril·ladors o monitors de glucosa, han de ser reajustats.
4. Economia: Els canvis en els horaris de reunions, viatges, facturació… causen un efecte negatiu en la productivitat de l’economia.
5. Electrònica i informàtica: Qualsevol canvi o variació pot donar lloc a errors en les màquines i aparells i crear problemes per als individus, les indústries, o les empreses que en fan ús.
6. Delinqüència: L’horari d’estiu fa que la gent es quedi més temps fora de casa i, per tant, els exposa a ser víctimes de delictes violents.