Centenars de formatges per triar
Malgrat que hi ha múltiples teories sobre el origen dels formatges, moltes semblen coincidir en que el seu lloc de procedència seria l’Orient Mitjà. Al temple de la deessa de la vida Ninchursag (Mesopotàmia) es troba el primer document gràfic de la història sobre la seva producció, en un fris anomenat ‘La lleteria’.
En l’antiguitat el formatge era un producte molt valorat. Els habitants de l’antic Egipte ja es delectaven amb el seu sabor. Segons una recent troballa a la necròpolis de Saqqara, els egipcis elaboraven aquest lacti fa més de 3.200 anys.
La paraula que s’usava en l’antiga Grècia per designar el formatge, prové del motlle que s’utilitzava en la seva elaboració. Un vocable del que després va sorgir ‘fromage’ o ‘formaggio’.
El formatge pot ser elaborat amb llet de vaca, cabra, ovella, burra, búfala i fins i tot d’ant. A Suècia s’elabora un formatge exclusiu i únic, amb llet d’ants al què es muny durant més de dues hores seguides. També és un dels formatges més cars del món: uns 980 euros el quilo.
Hi ha més de 2 mil varietats de formatge i els més consumits al món són el cheddar, el parmesà, la mozzarella i el brie, entre d’altres.
La primera fàbrica de formatges es va inaugurar a Suïssa el 1853. Abans de la creació de la primera fàbrica, les persones elaboraven els seus formatges a casa amb la finalitat d’evitar que es fes malbé l’excedent de llet.
Grècia és el país on es consumeix més formatge al món. Un 75% de la seva població consumeix el formatge feta i un habitant pot consumir-ne més de 37 quilos per any.
Estats Units és el major productor de formatge de el món, concentra el 30% de producció mundial, amb més de 4.300 tones a l’any. El segon productor mundial és Alemanya amb més de 1.900 tones.
El formatge més car del món és el ‘Pule’, el preu pot arribar als 1.000 euros per quilo. S’elabora als Balcans amb llet d’una raça especial de someres de la qual només queden uns cent exemplars, d’aquí el seu prohibitiu preu. Per obtenir un quilo d’aquest formatge es necessiten 25 litres de llet.
Al món es produeixen prop de 20 milions de tones de formatge a l’any i aquesta xifra va en augment amb la creixent demanda que es té d’aquest producte lacti al mercat.
Al Regne Unit es produeix un formatge-joia: el ‘White Stilton Gold’. Es tracta d’una edició especial de l’Stilton blanc que només s’elabora en dates especials com el Nadal. En la seva elaboració s’inclouen encenalls d’or groc comestibles, i per això els britànics l’han coronat com ‘el rei dels formatges’ (el preu del quilo supera els 700 euros.
A River Centre Comercial tenim una àmplia secció dedicada als formatges on hi pots trobar moltes varietats. A més de les tradicionals marques envasades i llestes per emportar també el pots seleccionar de peça gran agafant la porció que desitgis. També per a la teva comoditat pots trobar-ne en porcions ja preparades a la mateixa secció.
Quin és el teu preferit? T’agrada més el suau i tendre o prefereixes els curats i gustosos?.
Com a mostra pots veure que a River Ràpid tenim més de 160 formatges per a que puguis triar, també des de casa, el que més us agradi a tu i a la teva família.