
Per què comprem per Sant Valentí?
És una de les celebracions més alegres i una de les més celebrades any rere any: regals de tota mena es fan en tota Andorra a nuvis, núvies, homes i dones el 14 de febrer. Però quin ha estat l’origen d’aquesta celebració?
D’acord amb diverses fonts, Sant Valentí té el seu origen en una festivitat de tres dies de l’Antiga Roma, les Festes Lupercals. Aquestes feien honor a Lupercus, el protector dels pastors i els seus ramats, i també a la lloba que va alletar als bessons Ròmul i Rem, els llegendaris fundadors de Roma. La festa marcava l’inici de la primavera i celebrava la fertilitat. Era, doncs, una festa pagana.
L’any 494 dC el papa Gelasio va decidir reconvertir-la en una festivitat catòlica, però necessitava un sant al qual associar la commemoració. Així, el 14 de febrer del 494 va ser el primer dia de Sant Valentí, màrtir que va ser un metge romà que va abraçar la fé cristiana i es va ordenar sacerdot. En aquell temps, i des de l’any 270 aC, l’emperador Clàudio II va prohibir casar-se als joves, perquè al seu judici els solters sense fills eren millors soldats. Segons explica la llegenda, el sacerdot Valentí va considerar injust el decret i va desobeir a l’emperador, casant en secret a parelles joves. Per aquesta falta va ser decapitat i, per això es considera a Sant Valentí el patró dels enamorats.
Així la festivitat va ser inclosa en el calendari litúrgic tradicional i va ser celebrada per l’Església catòlica durant els següents 15 segles, però en 1969, sota el pontificat de Pau IV i després del Concili Vaticà II, va ser eliminat del calendari. Així va passar a ser una data amb sant però sense celebració, encara que ja era tard: el festeig havia creat arrels en diverses societats.
Aquí a Andorra les parelles solen celebrar Sant Valentí sortint a sopar i fent petits (i no tan petits) regals, i a River en tenim una increïble varietat per a ells i elles.
I tu: com celebres Sant Valentí?