Fruits vermells, un món de sabor i beneficis per a la teva salut
Saps com va sorgir l’expressió popular “fruits vermells”? Del terme anglès red berries, utilitzat per designar fruits petits, de color que varia entre vermellós i violaci i amb abundant polpa. El terme s’usa per designar maduixes, cireres, mores, gerds, nabius, groselles, baies de goji… No obstant això, altres exemplars que són més grans, però comparteixen el mateix color, també entren dins de la denominació de fruits vermells, com pomes, prunes, raïms i fins i tot síndries.
Pel que fa al sabor, els fruits vermells varien molt, sent exemples els agres, els àcids, els amargs i la majoria els dolços. Per la seva varietat i valor estètic, els fruits vermells s’han convertit en una marca reconeguda pel que fa al sabor de melmelades, gelats, iogurts i fins i tot farcits de dolços i pastissos. Aquests són habitualment una barreja de melmelades o polpes de dues o més fruites, fet que contribueix a un sabor diferenciat i propietats nutricionals combinades.
Moltes de les baies associades amb plantes arbustives estan adaptades a climes freds (com gerds, nabius, groselles i mores) i es produeixen en grans quantitats a Europa.
Les seves vitamines i beneficis
Coneix alguns dels beneficis que ofereixen els fruits vermells:
- Altes concentracions de vitamines (com la C i E).
- Agents antioxidants que afavoreixen la salut de la pell.
- Efectes diürètics pel seu alt contingut en aigua i alta concentració de potassi (tots dos afavoreixen l’activitat renal).
- Regulació de la pressió arterial i funcions cardíaques.
- Enfortiment d’ungles i cabells.
- Diversos beneficis per al sistema immunològic.
El seu consum
Baixos en calories, el consum moderat de fruits vermells no interfereix en l’equilibri dietètic i l’alta concentració de fibra en alguns d’ells ajuda a mantenir un ritme intestinal saludable.
Encara que es poden consumir frescos, la majoria dels cultius de fruits vermells es destinen a usos que inclouen processament industrial, com per exemple:
- L’elaboració de sucs, xarops i altres begudes.
- La venda de fruits secs o fins i tot com a saboritzant o colorant en una àmplia varietat de productes.
- Aliments (galetes farcides, gelatines, fruites en almívar, farcits per a xocolates, pastissos i altres productes de pastisseria).
- Un ús menys comú associat amb les cultures tradicionals és per pintar teixits amb fruits vermells espremuts. Aquests tints naturals han estat utilitzats en zones d’Àsia i pels nadius americans.