La importància del retolat d’aliments
Aprendre a llegir les etiquetes dels aliments permet als consumidors conèixer què conté cada producte i així poder fer l’elecció més saludable. És important que aquesta elecció estigui basada en la qualitat del que mengem per poder millorar la nostra alimentació i orientant-la cap a opcions més saludables.
Abans de res cal tenir present que no hi ha aliments dolents o bons, sinó que tot depèn de la quantitat i freqüenta amb què es consumeixen, però és important saber què s’està menjant per tenir cura de la nostra salut.
En llegir els ingredients i la informació nutricional podem comparar entre productes, i així triar aliments que tinguin menys quantitat de colesterol, greixos saturats i trans, sodi, sucres, i aquells que tinguin més fibra, greixos poli i monoinsaturats, vitamines i minerals.
Què és el rètol nutricional?
El rètol nutricional és part de l’etiqueta de l’aliment i consisteix en informació destinada al consumidor sobre les propietats nutricionals. S’ha d’informar sempre del valor energètic i el contingut de nutrients i també pot incloure informació complementària. Aquest rètol és de declaració obligatòria per a tots els aliments i begudes envasats.
Què ha de contenir el rètol d’un aliment?
Segons la legislació, a Andorra, de la mateixa manera que a Europa, l’etiqueta ha de mostrar el nom del producte i el llistat d’ingredients que formen part de la seva composició (especificant la dels al·lèrgens alimentaris).També ha d’indicar la data de caducitat o de consum preferent, la quantitat de determinats ingredients i quantitat neta de producte, la informació nutricional (continguts en greixos, àcids grassos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal), les condicions de conservació i instruccions per a fer un ús correcte del producte, així com la raó social de l’operador econòmic responsable. De la mateixa manera si els productes contenen alcohol s’ha de fer constar el seu grau alcohòlic. També s’indica la porció alimentària i el valor diari.
Què és una porció d’aliment?
Una porció és la quantitat mitjana d’un aliment que hauria de ser consumida per persones sanes per a promoure una alimentació saludable.
Què és el percentatge del valor diari (%VD)?
Indica quin percentatge de la ingesta diària recomanada per a cada nutrient és aportada per una porció de l’aliment. A partir d’aquest valor es calculen els valors de referència per a hidrats de carboni, proteïnes, greixos totals i saturats, fibra i sodi.
Amb aquestes indicacions, el comerç ofereix la informació necessària per a que el consumidor pugui decidir quins són els productes alimentaris més convenients per a tenir una dieta saludable.
River Centre Comercial, més per a tu.