L’ou, un superaliment
El contingut de l’ou és capaç per si mateix de donar origen a un ésser viu complet. Per això podem dir que l’ou és un dels aliments més complets que existeix.
Destaca la gran quantitat de nutrients que conté, la seva biodisponibilitat (en relació amb els nutrients presents en altres aliments) i l’equilibri dels aminoàcids de la seva proteïna.
El contingut comestible de l’ou el formen la clara i el rovell. La clara conté principalment aigua (88%) i proteïnes, de les que l’albúmina és la més important. En el rovell el 50% és aigua, i la resta es reparteix equitativament entre proteïnes i lípids. Una fracció molt petita correspon a altres substàncies també importants per a la nutrició i la salut.
L’ou és un aliment proteic, de la mateixa manera que la carn i el peix. La riquesa proteica de l’ou és alta (6,4 g per ou) i les seves proteïnes tenen gran qualitat nutritiva.
Les proteïnes de la clara de l’ou només es digereixen parcialment pel nostre organisme si es consumeix crua. En cuinar-la, la digestió és total i s’aprofiten tots els seus components. En canvi, les proteïnes del rovell si s’aprofiten tot i que es consumeixin sense cuinar.
La proporció entre els àcids grassos saturats i insaturats de l’ou és nutricionalment recomanable. És un dels aliments d’origen animal amb millor composició grassa.
Vitamines
L’ou conté totes les vitamines que l’home necessita, llevat de la vitamina C, en proporcions rellevants. Les vitamines es reparteixen de manera desigual entre el rovell i la clara.
A més l’ou és una de les principals fonts dietètiques de vitamina D, que sol ser deficitària en la població. També conté minerals de gran interès per a la salut. Els més importants són el fòsfor, el zinc, el ferro i el iode.
El ferro de l’ou està en el rovell i és un nutrient essencial per al nostre organisme. La seva absorció es millora en consumir l’ou sencer, ja que la clara té aminoàcids i polipèptids que afavoreixen l’absorció del ferro a l’intestí prim.
Composició
Finalment cal assenyalar però que la composició nutritiva de l’ou no és constant. L’alimentació de les aus o la seva edat influeixen en la composició de l’ou. Principalment varien amb la dieta de les gallines, la composició lipídica (tipus de greixos, i vitamines liposolubles), els oligoelements i els pigments del rovell.
Versatilitat
A més de totes qualitats alimentàries, la versatilitat de l’ou en les mil i una manera de preparar-los també el fan un dels aliments amb més varietats de cuinar-los: durs, fregits, en truita, passats per aigua, remenat, escalfats… i s’utilitza també per a cosmètica, jardineria, manualitats o neteja.
A River Centre Comercial trobaràs ous de qualitat per a totes les teves receptes. Visita la nostra secció d’alimentació.