Com determinar el millor vi per combinar amb un àpat
Combinar el plat amb el vi adequat és un art que requereix experiència i un bon coneixement del vi. El maridatge es tracta de trobar un vi que casi amb un àpat, de manera que les característiques dels dos es complementin i es potenciïn.
L’elecció del vi adequat requereix un bon coneixement del menjar amb què se servirà. Un bon maridatge es produeix quan els aliments coincideixen combinant o reforçant la gamma de sabors semblants.
Exemple de sabors similars és quan es combina un vi dolç amb unes postres. Altres exemples són: el maridatge de l’acidesa de l’aliment amb la del vi; el maridatge de la dolçor del vi amb la de l’aliment (fruita, mel i ametlles).
Per contrast de gammes, seria quan se serveixen aliments juntament amb vins de diferents intensitats, el contrast s’ha de manejar amb compte. Un formatge fort, per exemple, pot dominar completament un vi suau, mentre que un formatge delicat pot quedar ocult per un vi fort, per la qual cosa cal anar amb compte en la selecció. A més de maridar plats salats amb vins una mica dolços, també es pot optar per maridar aliments picants amb vins lleugerament dolços per evitar l’excés de picant i preservar la frescor dels aliments. Aquí el més important és jugar amb els sabors i les sensacions.
Ordre dels vins
Quan begueu diferents vins durant un dinar, tingueu en compte la següent seqüència:
• Beure vins blancs abans que els negres
• Beure vins secs abans que el vi dolç
• Beure vi jove abans que els vells.
Tipus de maridatge
Hi ha una sèrie de nocions bàsiques per fer un maridatge, però tingues en compte que el maridatge sempre és una qüestió de gustos i aquestes relacions no han de ser inamovibles.
Vins blancs dolços • Fruites • Pastissos |
Vins dolços, blancs i secs • Consomés • Sopes de peix • Marisc i peix |
Vins rosats • Verdures • Pastes, Arrossos • Postres |
Vins negres lleugers • Rostits • Caça • Formatges • Carns vermelles • Arrossos • Verdures |
Vins negres reserva • Caça • Formatges forts • Carns vermelles • Llegums |
Caves i Xampanys • Caça • Postres • Mariscs i peixos • Fruites |
Confia en el teu gust personal
Les pautes anteriors, són només alguns exemples de com maridar vins amb aliments. A l’hora de maridar, cal arriscar-se una mica amb les combinacions, perquè és així com es troben els millors maridatges. Quan tinguis una idea general dels vins que has de seleccionar, descobriràs que no hi ha regles rígides.
Hi ha molts vins diferents en el mercat, i cadascun té una preferència diferent. T’animem a descobrir la teva preferència personal com hem comentat al llarg del bloc, cada persona té un gust diferent. A l’hora de seleccionar un vi, pensa en els sabors i marida’ls amb els aliments per descobrir un equilibri excel·lent entre tots dos.
A River Centre Comercial disposem d’una gran varietat de vins al nostre celler, incloent-hi blancs, negres, rosats, escumosos, dolços i secs. Vine a fer una passejada pel nostre celler i busca quins vins són els que més s’adeqüen al plat que vols preparar d’acord amb els nostres consells. També, si estàs a casa, pots trobar petita mostra dels vins que tens en River consultant a Riverrapid.
Recorda beure amb responsabilitat . Prohibida la venda d’alcohol a menors de 18 anys