
Cervesa. En coneixes els principals tipus i varietats?
La història de la cervesa es remunta a milers d’anys enrere.
De fet, les evidències més antigues daten dels vols del IV mil·lenni a.C. tot i que no va ser fins al segle XVI quan es va redactar la primera llei que fixava què s’entenia per cervesa. Avui dia el seu consum és molt ampli: de fet, es tracta d’una de les begudes més consumides al món, només per darrere de l’aigua, el té i el cafè.
Però, coneixes quins tipus de cervesa existeixen? Avui t’expliquem com podem classificar-les i quins estils hi trobem al mercat. Així, ara en època de Mundial de futbol, podràs escollir la que més t’agradi als nostres punts de venda i a River Centre Comercial i gaudir-ne mentre segueixes els partits. També pots seleccionar unes quantes i preparar un tast a casa teva. En aquest post pots recuperar els nostres consells per organitzar una adequada degustació. De cervesa, principalment i segons la seva fermentació, podem parlar-ne de tres tipus:
Tipus Lager
En aquest grup trobarem les cerveses més clàssiques del centre d’Europa, la fermentació de les quals es produeix a baixa temperatura. Això produeix una cervesa més suau i que s’han de servir fredes i mai tíbies, pel mal sabor que poden adquirir a temperatura ambient. Normalment, estan fetes amb poc llúpol, són de color clar i de graduació relativament baixa, aproximadament entre el 3,5 i 5%. Aquests són els estils més importants de la família de les Lager:
- Pilsen: Són daurades, molt netes d’aspecte i amb una lleugera amargor. Acostumen a tenir poca graduació.
- Pale Lager: Semblants a l’anterior, però produïdes amb menys llúpol. És la menys torrada, més lleugera i de sabor suau i refrescant.
- Marzen: D’un to més rogenc i amb més presència de la malta en el sabor, el seu nom té origen en el mes quan s’elabora, març, i és l’estil que més es consumeix durant l’Oktoberfest.
- Bock: Cervesa amb més graduació alcohòlica d’aquesta família, que pot superar el 6%. Clara o obscura, però sempre amb un sabor potent.
- American Lager: Com el seu nom indica, és més típica del continent americà, concretament dels EUA, a les que hi afegeixen blat. Són lleugeres, clares i amb menys contingut d’alcohol que les lager tradicionals
Tipus Ale
En aquest cas, la fermentació es produeix en temperatures altes, fet que permet obtenir aquesta beguda amb rapidesa i poder servir-la sense necessitat d’emmagatzemar-la. Acostumen a tenir molt caràcter i graduació d’alcohol, sent especialment amargues i se serveixen tíbies. Són les cerveses més típiques a les illes britàniques, però també en algunes àrees del litoral dels Països Baixos i Bèlgica. Dins aquesta família podem trobar infinits estils diferents, però els més coneguts són els següents:
- Pale Ale: Amb un color clar i elaborat amb petites proporciones de malta torrada, però amb molt llúpol i, per tant, amb molt sabor. Algunes són molt amargues, i entre aquestes destaquen les IPA (Indian Pale Ale), que en el seu origen estava dissenyada per aguantar els llargs viatges fins a l’Índia des del Regne Unit, l’Strong Ale o l’American Pale Ale.
- Brown Ale: Estil clàssic britànic, amb una carbonatació molt lleugera i que pot variar d’un color daurat al color coure.
- Porter: El seu origen és d’una barreja de Brown Ale i Pale Ale per aconseguir una cervesa de molta graduació i a la vegada més consistència. Són obscures i sabor intens.
- Stout: És una cervesa de color proper al negre, amarga i elaborada amb malta de civada torrada. És la clàssica cervesa negra, a la que s’afegeix el nitrogen perquè l’espuma tingui la seva consistència característica. Acostumen a tenir, també, una alta graduació alcohòlica.
- D’abadia: Es tracta d’una beguda potent, amb un alt grau alcohòlic i no són tan amargues. Rebran la consideració de cervesa trapenca si compleixen tres requisits: que es produeixin a una abadia, que estiguin fetes o supervisades per monjos i que els ingressos produïts han de destinar-se a aquests monestirs. Avui dia només hi ha 14 monestirs en tot el món que compleixen aquest requisit.
- Weisbier: Típica d’Alemanya, elaborada amb malta de civada i amb una alta proporció de blat, el que li dona un sabor amb lleugers tocs afruitats de plàtan, i la seva terbolesa característica.
De fermentació espontània
Aquesta família no es produeixen amb llevat, sinó que fermenten amb el llevat present a l’ambient mentre descansen un gran barril de fusta. Principalment aquí trobem:
- Làmbic: Exclusivament elaborada a Bèlgica, poden arribar a passar anys entre la seva elaboració i el seu consum. Són àcides, amb poc gas i un aroma semblant al cuir.
- Gueze: Combinació d’una làmbic amb menys de sis mesos de maduració i una més envellida.
- Kriek: làmbic on s’afegeixen cireres, donant-li un color vermellós i un sabor més dolç. També es poden fer servir gerds.
- Faro: estil Gueze on s’afegeix sucre per així rebaixar la seva acidesa.
Ara que ja coneixes les tres famílies de cervesa i els seus principals estils, només queda acostar-se a River Centre Comercial i als nostres punts de venda per adquirir la que més t’agradi.