Sant Valentí, dia dels enamorats
Cada 14 de febrer se celebra a diversos països el Dia de Sant Valentí. Un dia molt especial per a molts, on es ressalta la importància de l’amor. Tot i la creença del seu origen comercial, ve de molt abans.
Origen
Aquesta festivitat, assimilada per l’església catòlica, es remunta al segle III a Roma, on un sacerdot anomenat Valentí es va oposar a l’ordre de l’emperador i celebrava matrimonis entre joves d’amagat. Claudi II havia decidit prohibir-los considerant que els solters sense família eren millors soldats, ja que tenien menys lligams i vincles sentimentals. En assabentar-se, Claudi II va sentenciar a mort a Sant Valentí, el 14 de febrer de l’any 270, al·legant desobediència i rebel·lia.
També s’explica que l’any 498 el Papa Gelasi I va implantar per primera vegada el dia de Sant Valentí. Anteriorment, aquest mateix dia se celebrava una festa pagana anomenada Lupercalia, on les dones feien un ritual de fertilitat. Es creu que aquest Papa va suprimir aquesta festa i va implantar l’actual Sant Valentí.
Però Sant Valentí, no es va vincular a un festeig d’enamorats fins a l’any 1382 on Geoffrey Chaucer, un escriptor, filòsof, diplomàtic i poeta anglès, va escriure un poema titulat ‘Parlament dels ocells’ on s’esmentava aquesta festivitat com un festeig per als Enamorats.
Pel que fa a la comercialització d’aquesta celebració, la primera ressenya que existeix és la que assenyala la nord-americana Esther A. Howland com la precursora de la venda de targetes regal amb motius romàntics que va idear i va realitzar a mitjans de la dècada de 1840. Uns articles que es venien a la llibreria que regentava el seu pare a Worcester (Massachusetts) i que es van convertir en tot un èxit.
Curiositats internacionals
Com a curiositats es pot citar que a Finlàndia i Estònia el Dia de Sant Valentí és tot un homenatge a l’amistat i rep el nom de ‘ Sobrapäev ‘ i ‘ Ystävän Paiva ‘, respectivament. Fins i tot sol ser la data preferida per demanar matrimoni i casar-se.
Un altre cas curiós es dona a Dinamarca i Noruega, on és costum que els homes enviïn poesies divertides a les dones de manera anònima. Si la dona endevina de qui és el missatge guanya un ou de pasqua, si no ho endevina, és ella ha de regalar-li a ell.
Al Japó se celebra amb un festival anomenat ‘Tanabata’. Les dones han de donar xocolata als homes, fent-ne una d’especial per al seu enamorat. Els homes responen el 14 de març, i tenen tot un mes per pensar bé si la seva parella mereix un bon regal o flors marcides.
A Filipines cada 14 de febrer sempre es trenca algun rècord entre parelles, com el del major nombre de casaments al mateix temps o el petó més llarg, que fins ara ha estat establert en 58 hores, 35 minuts i 58 segons.
Si estàs soltera pots anar a Itàlia a passar el dia de Sant Valentí, ja que es creu que les dones sense parella es casaran amb el primer home que es topin durant el 14 de febrer.
I tu, ja t’has decidit què regalaràs o què faràs aquest dia? A River Centre Comercial trobaràs els millors productes per a fer un àpat romàntic o aquell detall que saps que li farà tanta il·lusió de rebre.