Sopa de galets
La famosa sopa de galets, tradicional per Nadal.
Els galets són una pasta amb forma de cargol o els anomenats colze de canonada. Poden tenir línies de relleu o no al llarg d’aquest tub. Els galets es caracteritzen perquè en coure’s augmenten força la seva dimensió original.
Encara que n’hi ha de diversa mida, per Nadal se solen menjar els més grans. És probable que el seu origen fossin trossets de macarrons, d’un centímetre de llarg, que es tallaven perquè fos més senzill agafar-los amb la cullera a l’hora de fer sopa. El seu origen podria ser català o provenir del pipe rigat italià.
Actualment es considera més aviat un plat d’hivern, perquè és calent, però durant molt de temps es menjava durant tot l’any, ja que a l’estiu permetia recuperar els nutrients que es perdien amb la suor. Al segle XIV mullaven pa al brou en menjar-lo, un costum que es va mantenir fins a mitjans del segle XX. Aquesta recepta va sorgir en èpoques de pobresa, servia per omplir panxes i escalfar el cos i manté la seva vella tradició a les llars on no els fa por passar llargues hores a la cuina.
Durant molt de temps també va ser costum afegir una mica de vi a aquestes darreres cullerades de brou. A la Comunitat Valenciana mentre que durant la setmana es menjava arròs i paella, aquest era un plat de diumenge. En alguns pobles del Pirineu català i andorrà s’acostuma a fer calderades, una escudella popular on la gent del poble sol anar a buscar un plat per endur-se’l a casa. Concretament a la majoria de poblacions d’Andorra se celebra per Sant Antoni, mentre que a Sant Julià es fa per Sant Sebastià.
Una varietat d’aquest plat, la sopa de galets o escudella de Nadal, és el primer plat habitual del dinar del 25 de desembre. Aquesta recepta ha donat peu a altres modalitats de preparar-la com ara amb els galets farcits de carn.
Els galets es preparen en diferents variants, com ara l’escudella i carn d’olla, on en comptes de farcir la pasta es fan unes petites mandonguilles de carn que es consumeixen al costat del brou i els galets.
D’aquesta varietat van néixer els galets farcits de la típica pilota, una recepta nadalenca molt popular actualment que conviu amb l’antiga escudella tradicional. Aquests galets es mengen dins de la sopa, en comptes dels galets buits, i després la carn d’olla no conté pilota.
La recepta
Us deixarem una recepta molt casolana d’aquesta sopa infaltable a les taules familiars.
Ingredients:
- 2 quilos de pollastre (sense la pell)
- 400 gr. carn magra de porc
- 150 gr. pernil serrà
- 2 ossos de vedella de canya
- 6 litres d’aigua
- 1 ou
- 1 tòfona
- Sal i pebre
1. Posar l’olla al foc amb sal i quan arrenqui el bull posar el pollastre, la carn, el pernil i els ossos. La primera mitja hora ha de bullir fort. En total estarà 3 hores, però sempre que bulli alegrement.
2. Colar i quan el brou estigui fred deixar a la nevera diverses hores fins que es formi una capa amb el greix i la puguem treure fàcilment.
3. Piquem tota la carn amb la batedora o amb el thermomix, afegim la tòfona i es pica també, el posem en un bol i afegim l’ou i el pebre i vam provar de sal. Es treballa bé fins que quedi un massa compacta. El més normal és que sobre farciment, el guardem congelat per a una altra preparació.
4. Posem en una olla el brou que utilitzarem -i desgreixat- i bullim els galets. Passats uns 12 minuts, -depèn com us agradi el punt de la pasta- treure i escórrer bé.
5. Amb una cullereta petita o amb les mans, cal anar introduint el farciment de la carn dins dels cargols, amb cura de no trencar-los. També es poden deixar mig fetes -això facilitarà el farcit- i acabar de fer en escalfar el brou quan ho anem a dinar.
6. Tot es pot fer diversos dies d’antelació i congelar el brou per una banda i les cargols ja farcides de l’altra, no perd gens el seu sabor.
Aquesta recepta, encara que no és cap novetat, és una alternativa a usar la carn per fer pilotes per al brou, de la manera habitual.
Vine a River a buscar els ingredients i gaudeix d’aquesta deliciosa recepta. Bon profit!